• 1

  .

 • 2

  .

 • 3

  .

 • 4

  .

Copyright 2024 - Custom text here

Főoldal

Ne legyen besózva

Számos tudományos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy az emberek sófogyasztása szorosan összefügg a magas vérnyomással, amely a szív- és érrendszeri betegségek legfontosabb kockázati tényezõje.

A sófogyasztás mértéke és a vérnyomás között mindkét nemnél, minden életkorban pozitív összefüggés van. Ez az összefüggés már gyermekeknél is fennáll. Az agyvérzések 62 százalékának és a szívkoszorúér-betegségek 49 százalékának hátterében a magas vérnyomás áll világszerte. A magas sóbevitel a vérnyomásemelõ hatásától függetlenül is növeli az agyvérzés, a vesebetegség, és a bal kamrai izomtömeg vastagodás, azaz a hypertrophia kockázatát. Alacsonyabb sóbevitel mellett kisebb a szívinfarktus és az agyvérzés kockázata.
A magyar lakosság körében a szív- és érrendszeri betegségek felelõsek az összhalálozás 50 százalékáért. A magas vérnyomás több mint 2 és fél millió embert érint ma Magyarországon. A magyar lakosság sófogyasztása jelentõsen nagyobb az ajánlottnál, ami felnõttek esetében 5 gramm/nap, gyermekeknél 3 gramm/nap. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) adatai alapján a férfiak átlagos napi sóbevitele 18, a nõké 14 gramm. Ez mintegy 3-3,5-szerese az ajánlottnak.
Éppen ezért mindig nézze meg a készételek címkéjén a só-, illetve nátrium tartalmat és válassza az alacsonyabb sótartalmú élelmiszereket! Fõzéskor ne használjon egyszerre sót és ételízesítõt is, só helyett pedig inkább friss vagy szárított fûszereket tegyen ételeibe! Mindig kóstolja meg az ételt, mielõtt újabb adag sót tenne bele! Ha az étkezõasztalra nem tesz sótartót, nem esik kísértésbe.

Miután a túlzott sófogyasztás nem csak hazánkban, hanem az Európai Unióban is egészségügyi kockázatot jelent, az Európai Közösség sócsökkentõ keretprogramot indított, melyhez hazánk is csatlakozott. A STOP SÓ Nemzeti Sócsökkentõ Program – melyet Magyarországon az OÉTI koordinál - célja, hogy a magyar lakosság csökkentse a sófogyasztást és ezzel együtt a magas vérnyomás kockázatát. Hosszabb távon pedig kevesebb szív- érrendszeri betegséggel küzdõ ember legyen, s kevesebb legyen azok száma, akik agyvérzés miatt veszítik életüket.

Forrás:freepress

 

f t g m