• 1

  .

 • 2

  .

 • 3

  .

 • 4

  .

Copyright 2024 - Custom text here

Főoldal

Házi praktikák - Foltisztítás

Volt idõ, mikor még az üzletek polcai bizony nem roskadoztak a tisztítószerektõl. Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal, dédanyáink mégis megbirkóztak. Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy az úgynevezett makacs foltok eltávolítása csak modern vegyszerekkel lehetséges. De természetesen, ami új és modern, még nem feltétlenül a legjobb.
Bármelyik háziasszony találhat odahaza a konyhájában legalább két olyan háztartási alapanyagot, amirõl eddig talán nem is gondolta, hogy foltügyben a legjobb elsõsegély lehet. Ha van önöknél odahaza:
citrom, ecet, tej, só vagy szódabikarbóna minden ügyetlen malõrt hosszabb vagy rövidebb idõ alatt orvosolhatnak.
A régi házi-praktikák szabályait, talán sokan ismerik. De vajon tudják-e hogy miért éppen a citrom és az ecet szedi ki a rozsda, a csokoládé vagy a kávéfoltot. És vajon miért áztatjuk sós vízbe vagy tejbe, a bor a tinta vagy a gyümölcsfoltokat? A magyarázat egyszerû.
A folt a ruhaszövet rostjai közé ékelõdik be. Eltávolítani úgy tudjuk ha vízben oldhatóvá tesszük, vagyis fellazítjuk. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy olyan anyagot teszünk a foltra ami kémiai reakcióba lép vele. Vagyis együtt összeolvadva folyékonnyá válnak.
Nem csak a folt tisztításánál, hanem a mosásnál jó szolgálatot tehetnek a dédanyáinktól örökölt fortélyok. Például az ecet, öblítésnél meggátolja a ruhák szöszösödését. A fehér ruhák közé helyezett citromhéj, pedig felér egy agresszív fehérítõ hatásával, mégsem szennyezi a környezetet.
Érdemes kipróbálni!

 

f t g m